![]() |
|
|||||||
| Regulamin | Czytelnia | Gry | Słowa kluczowe | Zapomniałeś hasła? |
| Zarejestruj się | FAQ | Lista użytkowników | Grupy Społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane |
| Software Tylko tematy nie mieszczące się powyżej. |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat | Wygląd |
|
|
#1 |
![]() Płeć:
![]()
System: 9.10
Architektura: x86
Środowisko: GNOME
|
Konfiguracja Wine
|
|
|
|
|
|
#2 |
![]() |
adnix, a co tam chcesz konfigurowac? jest to czysta formalnosc
http://ubuntugames.ovh.org/index.php?title=Wine
|
|
|
#3 |
![]() Płeć:
![]()
System: 7.10
Środowisko: Blackbox
|
Hmm ale Wine też można konfigurować poprzez wydanie komendy
Kod:
winecfg |
|
|
|
|
|
#4 |
![]() Płeć:
![]()
Architektura: x86
|
wiem. ale ten konfigurator w porównaniu z poprzednim jest baardzo okrojony
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]() Płeć:
![]()
System: 9.04
Środowisko: KDE4
|
ale co ty chcesz konfigurowac konkretnie??
|
|
|
|
|
|
#6 |
![]() Płeć:
![]()
Środowisko: Blackbox
|
Pewni ci chodzi o wine tools, ale tego już nie ma bo w chwili obecnej Wine jest na tyle zaawansowane, że taki konfigurator stał się po prostu niepotrzebny.
|
|
|
|
|
|
#7 |
![]() |
podepnę się do tego wątku, bo też jest to u mnie chyba problem z konfiguracją.
Mianowicie jak uruchamiam HOMM WoG (na full screen) i zjadę myszą w dół poniżej krawędzi ekranu, bądź w prawo poza krawędź ekranu odsłania mi się pulpit. Stad pytanie jak skonfigurować wine, by mysz nie uciekała poza obszar roboczy gry?
|
|
|
#8 |
![]() Płeć:
![]()
System: 8.04
|
jak zwiększyć rozmiar wirtualnego dysku9partycji0, którą tworzy wine?
|
|
|
|
|
|
#9 | |
![]() Płeć:
![]()
Architektura: x86_64
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
![]() Płeć:
![]()
System: 8.04
|
ok, a jak zainstaluję grę używając Wine, to gdzie mogę potem znaleźć skrót do jej uruchomienia (odpowiednik windowsowego Program Files)?
|
|
|
|
|
|
#11 | |
![]() Płeć:
![]()
Architektura: x86_64
|
Cytat:
Jeśli nie ma żadnego skrótu to możesz uruchomić grę na 2 sposoby: graficznie - przejdź do folderu domowego -> .wine -> drive_c i dalej jak w Windowsie - przechodzisz do odpowiedniego folderu i klikasz 2 razy na plik exe gry; z konsoli - uruchom terminal, wpisz Kod:
cd ~/.wine/drive_c/dalsza_sciezka_do_gry/ wine plik_do_uruchomienia_gry.exe |
|
|
|
|
|
|
#12 |
![]() |
Odp: Konfiguracja Wine
Zainstalowalem wine jak teraz moge odpalic jakis program czy gre pod wine. Jak sie domyslam to wszystko robi sie w okienku Konfiguracje Wine i zadkadce Aklikacje mozna dodac aplikacje wybieram np winampa spod windowsa zatwierdzam "zastosuj" i nic nie odpala mi ise zaden winamp. Prosze o podpowiedz
|
|
|
|
|
|
#13 |
![]() Płeć:
![]()
|
@Kriss_08
po prostu ściągasz instalator np stąd: http://download.nullsoft.com/winamp/...plus_pl-pl.exe , klikasz dwa razy a dalej to to, co w tym brzydszym systemie I najprawdopodobniej stworzy ci z 4 ikonki w menu aplikacje więc będziesz miał co uruchamiać.
|
|
|
#14 | |
![]() |
Nie chodzi mi zebym mial program winamp pod linuxem bo do tego mam xmms tylko o to zebym mogl jakis program, gre odpalic spod wine. Jak to mam zrobic.
cytat mario_7 Cytat:
Z menu systemowego( gdzie znajduja sie programy internetowe, biurkowe, gry, mam tez wine zaznaczam Wine i rozwija mi sie menu jeszcze i tam do wyboru min. Browse C:\ Drive w taki sposob przechodze katalogu domowego wine w ktorym mam katalogi "Program Files" i "Windows". Jak sie domyslem z tad mozna odpalac programy zainstalowane na windowsie tylko co trzeba zrobic zeby te programy,gry ktore chce uruchomic znalazly sie tutaj w tym katalogu domowym wine? EDIT: Ok wiem juz o co chodzi z tym linkiem http://download.nullsoft.com/winamp/...plus_pl-pl.exe instaluje sie poprostu winampa pod winem. Ciekawe czy inne aplikacje windowsowe tez mozna tak instalowac? |
|
|
|
|
|
|
#15 |
![]() Płeć:
![]()
|
tak. po co byłby wine w przeciwnym przypadku
edit: gorzej jest jak instalator jest w formie paczki .msi, ale też się wtedy ponoć da
bo ze mnie jest zimnokrVisty aktyVista co śVista na oczyVistą oczyVistość, która jest naroVista i zaVistna o moje śVistanie trzeci-punkt.blog.onet.pl Ostatnio edytowane przez vytah ; 05-12-2007 o 23:08 |
|
|
|
|
|
#16 |
![]() |
W Suse troche inaczej to wygladalo czyli wskazywalo sie jakis program pod windowsem ktory mial rozszerzenie exe i w teki sposob sie odpalalo aplikacje windowsowa. Myslalem ze tutaj jest tak samo. Dizkei za pomoc
|
|
|
|
|
|
#17 |
![]() Płeć:
![]()
System: Inny OS
|
to ja z Wine mam inny problem ....otóż zainstalowałem sobie program Subiekt pod Window$ chwilowo byłem zmuszony z korzystania z niego ... niestety po zainstalowaniu i uruchomieniu programu w oknie które się uruchamia występuje dziwne zjawisko zwężonej czcionki......
wygląda to tak jakby czcionka która opisuje buttony oraz drzewko aplikacji była bardzo <<zbita>> tak że widać to jakby zamiast liter były różnej wielkości linie pionowe ^^ ....nie wiem w czym problem .....Subiekta testowałem na PcLinuxosie(KDE) gdzie po zainstalowaniu było wszystko ok niestety nie spodziewałem się problemów z Ubuntu Wine wiec nie sprawdziłem przed usunięciem PCLOSa parametrów wine ..tak więc teraz nie wiem jak to naprawić.....dodam że wszytko <<po omacku>> można uruchomić i działa bez zarzutu jedynie właśnie ta czcionka uprzykrza prace :\ OK rozwiązanie okazało się trywialne. Ubuntu Wine nie posada nie wolnych czcionek (filozofia skrajnie wolnościowa) tak więc należy je sobie dodać do wine a ściśle w jakiś sposób zdobyć od znajomych co mają Windows$a i przenieść z katalogu: window$/fonts do wine./drive_c/window$/fonts w moim przypadku nie ma polskich znaków a Subiekt działa jedynie z czcionkom Arial . Jak mi czasu wystarczy to i to zmienie ^^ pozdro Ostatnio edytowane przez Asterix ; 09-12-2007 o 11:51 |
|
|
|
|
|
#18 |
![]() Płeć:
![]()
|
@Kriss_08
dwuklik na exe działa w Ubuntu, jeśli o to pytasz @Asterix sudo apt-get install msttcorefonts
|
|
|
#19 |
![]() Płeć:
![]()
|
Podepne sie do tego wątku.
Otóż mam zainstalowanego Wine. Niby wszystko ładnie, pięknie, jest zaznaczone żeby Wine udawał windows xp. Powinny działac aplikacje *.exe. Rzecz w tym że nie działają - próbowałem odpalić jakiś program, nie chce działać. Dla wyjaśnienia - nigdy nie pracowałem na Linuxie a Ubuntu mam od weekendu. Ostatnio edytowane przez zakrent ; 11-12-2007 o 18:30 |
|
|
|
|
|
#20 | |
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |