![]() |
|
|||||||
| Regulamin | Czytelnia | Gry | Słowa kluczowe | Zapomniałeś hasła? |
| Zarejestruj się | FAQ | Lista użytkowników | Grupy Społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane |
| Software-Multimedia Grafika, film, dźwięk. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat | Wygląd |
|
|
#1 |
![]() Płeć:
![]()
System: 9.10
Środowisko: GNOME
|
Jaki program do zmiany BPM?
Witam, szukam programu (lub wtyczki do Audacity) dzięki której mógł bym zmienić BPM pliku mp3.
1. dla niezorientowanych BPM to nie jest to samo co bitrate 2. Wiem, że w Audacity można przyśpieszyć bądź zwolnić piosenkę, ale ja szukam programu w którym wpisze, że chce mieć piosenkę w 130 BPM i program sam mi zmieni tempo. Jakieś pomysły? |
|
|
|
|
|
#2 |
![]() Płeć:
![]()
System: 10.04
Architektura: x86
|
Odp: Jaki program do zmiany BPM?
Ależ ja nie widzę przeszkód. Audacity właśnie posiada takowy plugin w wersji 1.3.12-beta, opcja Efekty, Zmień tempo.
|
|
|
#3 |
![]() Płeć:
![]()
|
to w takim razie ktoś musi się mylić. albo ja, albo Ty
bo musze tam podać BPM od (no właśnie od czego) do (tym bardziej nie wiem jaka wartość podać). I teraz np chciał bym zmienić tempo piosenki do 130 BPM i wpisuje od 130 i do 130 to lipa, nic się nie dzieje. wiec albo ja nie umiem kozystac z tej wtyczki albo ona do tego nei służy |
|
|
|
|
|
#4 |
![]() Płeć:
![]()
System: 10.04
Architektura: x86
|
Haha, nikt nie mówił, że będzie lekko!
Masz rację, trzeba podać bieżący BPM utworu (pole Od) oraz oczekiwany (pole do). A jak sprawdzić bieżący? Jest taka pozycja w menu Analiza, co się nazywa Beat finder; ona może Ci pomóc znaleźć tempo czy też bit utworu, ale ponieważ taka informacja jest zapisywana zwykle tylko w materiale źródłowym (tzw. sesji), czym mp3-ka zdecydowania nie jest, twoim najlepszym wyjściem jest znalezienie bitu na oko, czy raczej na ucho. Możesz albo policzyć akcenty perkusyjne występujące w ciągu piętnastu sekund i przemnożyć je przez cztery, albo użyć narzędzi podobnego do tego, które jest wbudowane w np. Cakewalk Pro Audio, które pozwala znaleźć tempo grającego kawałka zwykłym klikaniem zgodnie z rytmem w jeden guzik. Program sam podaje wtedy tempo. Dodatkowa porada: tempo 120 BPM oznacza jeden bit co sekundę, czyli takt trwa wtedy cztery sekundy przy założeniu metrum 4:4 (jak olbrzymia większość obecnie wytwarzanej muzyki).
Since the creation of the Internet the Earth's rotation has been fueled, primarily, by the collective of English teachers spinning in their graves. Ostatnio edytowane przez [r4] ; 30-07-2010 o 06:55 |
|
|
|
|
|
#5 |
![]() Płeć:
![]()
|
Audacity totalnie się zwiesza gdy próbuję użyć f-cji Beat finder, ale naprowadziłeś mnie na jakiś trop
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
| Wygląd | |
|
|